Co lepsze – wyciskarka czy sokowirówka? Sprawdzamy!

Co lepsze – wyciskarka czy sokowirówka? Sprawdzamy!
5 (100%) 1 vote

Przygotowywanie własnych, domowych soków stało się dzisiaj naprawdę bardzo popularne.

Oczywiście już od wielu lat w naszym kraju w wielu domach możemy znaleźć rożnego rodzaju sokowirówki, które jednak raczej wykorzystywane są do robienia domowych przetworów, niż do przygotowywania soków. Alternatywę stanowią dla nich wyciskarki wolnoobrotowe, urządzenia cieszące się coraz większą popularnością. Jakie są wady oraz zalety obu urządzeń i co warto wybrać?

Smaczne soki bezpośrednio do picia z wyciskarki

Aby przygotować sobie smaczny sok z warzyw i owoców w małych porcjach, po prostu wtedy, gdy mamy na niego ochotę, o wiele lepiej sprawdzi się z pewnością wyciskarka wolnoobrotowa. Jest to urządzenie wręcz stworzone do tego rodzaju zadań.

Z sokowirówką możemy produkować soki w bardziej masowych ilościach. Uruchamianie jej tylko po to, aby przygotować sobie szklankę soku nie ma większego sensu, gdyż więcej będziemy mieli później mycia takiego urządzenia, niż było to warte.

Wyciskarka z powodzeniem może być natomiast traktowana jako urządzenie do natychmiastowej produkcji soków zawsze wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Wystarczy dosłownie kilkanaście sekund, aby na przykład przygotować sobie smaczny sok z pomarańczy do śniadania.

Niska temperatura pracy wyciskarki ma duże znaczenie

Kolejna istotna kwestia związana jest z jakością przygotowywanych samodzielnie soków. Osoby lubiące gotować na pewno wiedzą, że wysokie temperatury potrafią skutecznie unicestwić w warzywach i owocach wiele cennych witamin oraz wartościach odżywczych. Dochodzi do tego niestety bardzo często, gdy korzystamy z sokowirówki.

Typowa sokowirówka obraca swoimi nożami z bardzo dużą prędkością. Pojawia się mocne tarcie, wszystko solidnie się nagrzewa, a wysoka temperatura podnoszona jest również przez intensywną pracę samego silnika. W efekcie, choć soki z sokowirówki są bardziej klarowne, to jednak często pozbawione wielu cennych witamin.

W przypadku dobrej klasy wyciskarek wolnoobrotowych, chociażby produkowanych przez firmę Hurom, tego problemu zdecydowanie nie będzie. W urządzeniu nie generuje się wysoka temperatura, choć niskie obroty pracy sprawiają, że soki są gęstsze, ale dla większości osób z pewnością będzie to dodatkową zaletą. Nie bez powodu soki z miąższem owocowym cieszą się w sklepach dużym zainteresowaniem.

Ceny obu urządzeń są dzisiaj porównywalne

Jeszcze nie tak dawno temu wyciskarki wolnoobrotowe faktycznie były urządzeniami bardzo drogimi, na które nie każdy mógł sobie pozwolić. Obecnie jednak sytuacja wygląda już zupełnie inaczej. Ceny w wielu przypadkach zrównały się ze standardowymi sokowirówkami dobrej klasy, co wygodnie można sprawdzić, chociażby na stronie producenta Hurom.

Co jeszcze istotniejsze, wybór tych urządzeń na rynku jest tak duży, że dopasowanie go do potrzeb pod kątem możliwości wykorzystania oraz ceny, nie powinno stanowić żadnego problemu.